In Tavel mag onder de appellation alleen maar rosé worden gemaakt, en dat is niet voor niets. Waar rosé uit de Provence tegenwoordig steeds bleker en vlakker lijkt te worden, daar staat de donkerdere kleur en rijp fruit vooral centraal bij Tavel. Lees meer
In Tavel mag onder de appellation alleen maar rosé worden gemaakt, en dat is niet voor niets. Waar rosé uit de Provence tegenwoordig steeds bleker en vlakker lijkt te worden, daar staat de donkerdere kleur en rondeur en structuur vooral centraal bij Tavel. Super inzetbaar; lekker koel op het terras, en je kunt 'm gewoon doordrinken bij het eten.
Tavel is helemaal terug van weggeweest, want zelfs het grote Guigal heeft een chateau gekocht met 80 ha wijngaarden in Tavel....en dat doen ze niet voor niets natuurlijk.
Wijnregio | Rhône - Tavel |
Bodem | Grote kiezels op blauwe klei en zand |
Ligging | Deels noordelijk, deels zuidelijk gelegen. Hoogte ca 100 mrt |
Druivensoort(en) | Grenache, cinsault, syrah, clairette |
Leeftijd stokken | Ca 20 - 40 jr |
Wijnbouw | Biodynamisch |
Oogst en opbrengst | Handmatige oogst |
Vergisting | 12-24 uur koude inweking. Spontane vergisting op lage temperatuur, ca 15 dagen |
Malo (=malolactische 'vergisting') | Geen malo |
Opvoeding | Ca 6 mnd op RVS |
Filtering | Licht gefilterd, geen klaring |
Totaal SO2 | 52 mg/l SO2 |
Suikers en zuren | Suiker <1.5gr/l, pH 3.51 |
Alcohol | 13.5% |
Houdbaarheid | Ca 3-4 jr |
Schenktemperatuur | 10°-12° |
Smaakprofiel | Zwarte kers, mandarijn, limoen zest, grapefruit bitters, soepel en sappig |
Wijn / spijs | Op het terras, maar ook als begeleider van chicken tandoori, salade van watermeloen en geitenkaas |