De ideale lichte rode huiswijn....licht gekoeld in de zomer, of iets op temperatuur in het najaar. Doe maar! Lees meer
Kenmerken
Druif: 100% Spätburgunder (= Pinot Noir)
Herkomst: Baden Markgräflerland Nord
- Alcohol: 12%
- Suiker: 4.0 gr/l
- Zuren: 4.8 gr/l
Terroir
Veel leem in de bodem, en vaak bedekt met löss, en wat kalkmergel. De lage Sonnhohle kent een diepere toplaag met veel löss. Markgräflerland is eigenlijk een relatief koel klimaat (voor de wijnregio Baden). Het Zwarte Woud is heel dichtbij en begint eigenlijk direct ten oosten van de wijngaarden, waardoor er vaak wolken zijn, en het er dus iets koeler blijft. De Pinot Noir staat aangeplant in de wat hoger gelegen wijngaarden.
Wijnbouw
De wijngaarden worden volgens de regels van de biodynamie bewerkt. De druiven worden met de hand geoogst en vervolgens in een ontsteler licht gekneusd, en hier wordt ook het suikergehalte nog gemeten, en vervolgens blijven de lichtgekneusde druiven nog ca 2 uur weken om meer druiven aroma’s te onttrekken aan de druiven.
Vinificatie
Voor de rode wijnen is altijd sprake van schilweking en vergisting in open vaten, waarbij meerdere keren per dag de ‘hoed’ wordt ondergeduwd. Dit gaat tegenwoordig automatisch. De vergisting voor deze Spätburgunder gebeurt met geselecteerde gisten Na de vergisting ondergaat de wijn nog de malolactisch gisting, waardoor de zuren iets worden afgebouwd (= biologische Säureabbau noemen de Duitsers dat). Daarna wordt de wijn nog een aantal maanden op de gistresten bewaard op RVS. De wijn wordt gefilterd om hem stabieler te maken en langer houdbaar.
Temperatuur en houdbaarheid
Serveertemperatuur rond 14°-15°
Blijft goed tot ca. 6 jaar
Omschrijving
Frisheid, finesse en elegantie. Kersen, blauwe bessen, vlierbessen, zachte fijne zuren, zwarte peper. Sappig, veel smaak.
Bijzonderheden
Weingut Zähringer sinds 1844 bevindt zich in Heitersheim, tussen de Rijn en het Zwarte Woud. Ze werken al sinds 1987 biologisch en sinds 2006 biodynamisch. Fabian (6e generatie) is tegenwoordig het gezicht naar buiten, maar achter de schermen werkt een heel team aan het steeds verbeteren van de wijnen. Ik heb begin 2013 voor het eerst met ze kennisgemaakt. Toen ik de wijnen dit jaar weer uitgebreid heb mogen proeven, was ik echt overtuigd. Het is een mooi bedrijf waar met veel passie en overtuiging wordt gewerkt, en waar ook nieuwe vinificatietechnieken niet uit de weg worden gegaan.