Savagnin En Quatre Vis
Natuurlijker en energieker wordt het niet! Lees meer
Kenmerken
Druif: 100% Savagnin
Alcohol: 12.5%
Appellation: Côtes du Jura
Terroir
De bodem bevat veel witte mergel, de hellingen liggen vooral op het zuiden en westen. Het perceel voor deze chardonnay ligt bij het dorp Cesancey. En Quatre Vis is de naam van het perceel waar de wijngaard ligt.
Wijnbouw
Oude wijnstokken van 65 jaar! Biologisch onderhoud wijngaard, waarbij ze gras en kruiden tussen de rijen stokken laten groeien, waarmee de wortels van de stokken gedwongen worden diepte te zoeken, en waarmee ook de biodiversiteit in de wijngaarden bevorderd wordt.
Vinificatie
Handmatige oogst, gesorteerd, gekneusd en volledig ontsteeld. Uitgangspunt is om zo min mogelijk in te grijpen en de wijn zoveel mogelijk zelf te laten ontwikkelen. Er wordt daarom ook nauwelijks sulfiet toegevoegd. De vergisting gebeurt op basis van natuurlijke op de druiven en in de kelder aanwezige gisten, in geselecteerde en grotendeels gebruikte houten vaten. De wijn blijft ca 10 maanden in het vat (futs van 500L), waarbij de vaten regelmatig worden bijgevuld (=ouillage). Daarna wordt de wijn gebotteld. SO2 wordt echt minimaal gebruikt en de totale hoeveelheid zit tussen de 15-25 mg/l.
Temperatuur en houdbaarheid
Schenken rond 10-12°
Blijft goed tot 8 jaar
Omschrijving
Goudgeel van kleur. Rijk en puur fruit. Complexe aroma's van limoenbloemen, munt, zeezout en amandel. Mooie structuur met hartige minerale tonen, geweldig mooie uitgesproken zuurgraad. De aanzet is levendig en krachtig, met strakke zuren. Het hout is mooi geïntegreerd. Heel verkwikkend en intens.
Bijzonderheden
Domaine des Marnes Blanches wordt gerund door een jong stel: Géraud en Pauline Fromont. Beide komen uit de streek, en samen zijn ze in 2006 Domaine des Marnes Blanches begonnen. Uitgangspunt is om in al hun wijnen zoveel mogelijk de druiven en het bijzondere terroir van de Jura te laten spreken. Ze zijn gevestigd in Sainte-Agnès, in het zuidelijke deel van de Jura, waar tegenwoordig volop geexperimenteerd wordt met het maken van terroir gedreven natuurlijke wijnen. Momenteel bezitten ze ongeveer 10 hectare verdeeld over de dorpen Cesancey, Vincelles en Sainte Agnès.