Krachtige rose champagne. Gastronomie pur sang! Lees meer
De derde historische cuvée van het domein (na L'Assemblage en Les Quatre Terroirs), het was niet de bedoeling dat deze een emblematische en eeuwige cuvée van het domein zou worden. Het is in de jaren 90, in navolging van de opkomende mode van roséchampagnes, dat deze cuvée werd gecreëerd. Destijds was het echter geen Grand Cru omdat de rode wijn uit de Marne-vallei kwam en de witte wijn uit ons Coteaux Sézannais-terroir.
Vandaag en sinds de komst van de 3e generatie is de Rosé Blanc Grand Cru geworden en wordt hij gemaakt met onze Chardonnays uit de Côte des Blancs, en met Pinot Noir gevinifieerd als rode wijn uit Bouzy.
Het Domaine bewerkt het land en de wijngaarden en blijft aandachtig voor de biodiversiteit eromheen. Als de jaren het toelaten, wordt er geen chemische input op de wijngaard toegepast. In de winter wordt de bodem op natuurlijke wijze begraasd en vanaf de lente geploegd wanneer de vegetatie teruggroeit en het gras zijn plaats probeert in te nemen.
Tijdens de oogst worden de druiven, wanneer ze rijp zijn, met de hand geplukt, waarbij chaptalisatie indien mogelijk wordt vermeden.
Het hele bedrijf is in augustus 2021 overgegaan op biologische omschakeling.
TERROIRS
Côte de Blancs: Le Mesnil-sur-Oger, Oger, Cramant, Chouilly
Montagne de Reims: Bouzy
DRUIVENVARIËTEITEN
92% Chardonnay Grand Cru & 8% Bouzy Rouge Grand Cru (pinot noir)
VINIFICATIE
Vinificatie van de wijnen van het jaar in roestvrijstalen tanks en vaten,
Mengsel van 75% van de wijnen van het jaar en 25% van de reservewijnen,
Reservewijnen bewaard in vaten en roestvrijstalen vaten,
Malolactische gisting geblokkeerd.
BOTTELEN
18 juli 2019
DOSERING
2,5 g/L (MCR + minerale zwavel)
Wijnregio | Champagne - Le Mesnil-sur-Oger |
Bodem | Pure kalk in Le Mesnil-sur-Oger, Oger, Cramant en Chouilly. Meer klei in een dikkere toplaag in Bouzy. |
Ligging | |
Druivensoort(en) | Chardonnay 92%, Pinot Noir 8% |
Leeftijd stokken | |
Wijnbouw | Biologisch (in conversie sinds 2021). Bodem begroeing, ploegen in het voorjaar. |
Oogst en opbrengst | Handmatig |
Vergisting | Geselecteerde gisten. Vergisting op RVS en barriques en demi-muids |
Malo (=malolactische 'vergisting') | Geen malo |
Opvoeding | Op RVS en houten vaten gedurende ca 10 mnd |
Filtering | |
Totaal SO2 | |
Suikers en zuren | Dosage 2.5 gr/l |
Alcohol | 12.5% |
Houdbaarheid | Ca 10 jr |
Schenktemperatuur | |
Smaakprofiel | |
Wijn / spijs |