Prachtriesling. Niet zo van dat gewone...! En super intens. Lees meer
Kenmerken
Druif: 100% Riesling
Herkomst: Württemberg
- Alcohol: 12.5%
- Suiker: 5.8 gr/l
- Zuren: 6.2 gr/l
Terroir
De bodem is zgn. Kieselsandstein. Dit is een zeer harde, moeilijk doordringbare bodem en bevat veel veldspaat, kwarts, mica en dolomiet: een zeer arme bodem met heel veel mineraal gesteenten.
Wijnbouw
De wijngaarden worden volgens de regels van de biodynamie bewerkt. De oogst is volledig met de hand.De opbrengst ligt rond de 50 hl/ha.
Vinificatie
De vergisting voor deze cuvee gebeurt met natuurlijke gisten (Spontanvergärung) op gebruikte houten vaten. Jochen Beurer kiest als wijnmaker om zo minimaal mogelijk in te grijpen. Zoals hij zelf zegt: ‘kontrolliertes Nichtstun’. De wijn ondergaat meestal malo, maar niet altijd. Ook dat laat hij aan de natuur over. De wijn krijgt alleen vlak voor de botteling wat sulfiet, zodat de wijn in de fles ook stabile blijft.
Temperatuur en houdbaarheid
Serveertemperatuur rond 10°
Blijft goed tot ca. 8 jaar
Omschrijving
Stenig, citrus, iets rokerigs, citroenschil, rijp geel fruit, schoon, zeer zuiver, fijne zuren en bitters. Mondvullend en heerlijke lange afdronk.
Bijzonderheden
Jochen Beurer is de 1e generatie in de familie die zelf wijn maakt, maar de wijngaarden zijn al generaties lang in de familie. Zijn vader was nog voorzitter van de lokale cooperatie, en toen werden alle druiven dus ook aan de cooperatie geleverd. Jochen heeft na een aantal jaren ervaring gezien hoe met steeds minder sturing, de kwaliteit van de druiven en daarmee van de wijn steeds beter werden. 'Natuurlijk' wijngaardwerk was echter niet genoeg. Daarom werkt hij dus volgens de richtlijnen van Demeter en is ook daarvoor gecertificeerd. In de wijngaard gebruiken ze bijvoorbeeld meel, bakpoeder, plantenextracten en verschillende theesprays in plaats van fungiciden. Met vergroening door calendula, borage, verschillende soorten klaver, pimpernel en andere planten creëren we habitats voor insecten en micro-organismen, zodat in de wijngaarden veel leven is.
Zijn manier van werken heeft hem in 10 jaar tijd veel mooie waarderingen gebracht. Zo beloonde Eichelmann hem in 2015 met de titel ‘Weissweinkollektion des Jahres’, maar ook Robert Parker weet zijn wijnen op waarde te schatten.
Eichelmann 2015: Weingut des Jahres / 4 Sterne
„Jochen Beurers Weine werden immer spannender, komplexer, behalten aber ihre
Trinkfreude und relativ moderate Alkoholwerte. Der „Weiss“ (..) ist lebhaft, frisch, herrlich geradlinig wie auch der zupackende Gutsriesling. Der Gipskeuper ist dann deutlich druckvoller, komplexer wie auch der Schilfsandstein, die nächste Steigerung bringt der Kieselsandstein, der Kraft mit Komplexität vereint, druckvoll und nachhaltig ist. Der Junges Schwaben wirkt üppiger, obwohl auch er meist nur 12,5 % Alkohol hat. 2006 ist heute präzise und druckvoll, noch jugendlich-frisch, 2008 kraftvoll, besitzt viel Substanz und Struktur, ist aber deutlich gereifter als 2006, 2012 zeigt faszinierend viel Frucht im Bouquet, kombiniert Fülle mit Präzision, Frische mit Druck und feiner Süße. In diesem Jahr nun hat er starke hausinterne Konkurrenz bekommen durch das Große Gewächs, das nach 14 Tagen Maischestandzeit im 500-Liter-Fass vergoren wurde: Ein faszinierender Wein, komplex, druckvoll, stoffig, enorm nachhaltig. Chapeau! Große Klasse ist auch der Sauvignon Blanc, komplex, herrlich sponti und doch Sauvignon Blanc, druckvoll und lang, auch 2012 ist beeindruckend saftig und lang; der Grauburgunder ist reintönig, komplex, herrlich lang. Großartige Weißweinkollektion!“
Robert Parker Wine Advocate 2018:
2015 Stettener Pulvermächer Riesling GG Rittersberg 93+
2015 Stettener Häder Riesling Junges Schwaben 93
2015 Stettener Riesling Schilfsandstein 92
2015 Stettener Zweigelt Untere Bunte Mergel 90
2015 Stettener Pulvermächer Grauburgunder 93
2015 Stettener Pulvermächer Sauvignon Blanc 91+
2015 Stettener Riesling Gipskeuper 91+
2015 Stettener Riesling Kieselsandstein 90
2015 Stettener Lemberger Untere Bunte Mergel 90