Ratafia Blanc (Fabien Jouves)
Ratafia komt dus echt niet alleen uit de Champagne. Ook Fabien Jouves uit Cahors weet er raad mee! Lees meer
Wijnmaker Fabien Jouves is zo gek als een deur, maar ook een wijnmaker die precies weet wat hij doet. Hij werkt puur natuur, dus vinificatie zonder sulfiet....hooguit bij het bottelen een heel klein beetje. Het mooie is dat je bij hem terecht kunt voor wat meer funky natuurwijnen, maar ook voor loepzuivere klassieke Cahors wijnen die fantastisch kunnen rijpen op de fles gedurende soms wel 20 jaar!
En dan maakt ie dus ook nog deze Ratafia Blanc van sap van zijn petit en gros manseng druiven, maar versterkt met destillaat van malbec! Marc van malbec om precies te zijn. Dit betekent dat de restanten van de geperste druiven direct worden gedestilleerd. Door dit destillaat toe te voegen aan het onvergiste druivensap wordt het alchohol niveau verhoogd tot ca 16.5% waardoor alle nog aanwezige gisten het loodje leggen.
Ratafia is dus formeel ook geen wijn, doordat er een groot deel onvergist druivensap in zit. Maar dat laat onverlet dat dit wel verrekte lekker is. De Fransen drinken het vaak als aperitief, wij drinken het eerder bij kaas, of bij een dessert....of juist als digestief.
Wijnregio | Sud-Ouest - Cahors |
Bodem | Kalksteen en klei |
Ligging | |
Druivensoort(en) | Petit Manseng and Gros Manseng voor het druivensap en Malbec voor de Marc (destillaat) |
Leeftijd stokken | Ca 35 jr |
Wijnbouw | Biodynamisch |
Oogst en opbrengst | |
Vergisting | De druivenrestanten van geperste druiven worden gedestilleerd tot Marc |
Malo (=malolactische 'vergisting') | |
Opvoeding | Ca 12 mnd op barriques (225L) |
Filtering | Ongefilterd |
Totaal SO2 | <15 mg/l |
Suikers en zuren | |
Alcohol | Ca 16.5% |
Houdbaarheid | 10 jaar zeker. Ook na opening blijft het nog heel lang goed. |
Schenktemperatuur | 12°-16° |
Smaakprofiel | Abrikoos, gedroogd fruit, brandy |
Wijn / spijs |