Oger 2014: de eerste van een prachtige serie mono-cru's van de Côte des Blancs Lees meer
Kenmerken
Druif: 100% chardonnay grand cru
Alcohol: 12%
Appellation: Champagne
Terroir
De druiven voor deze champagne komen van 4 percelen, allemaal gelegen in Oger: Pure kalkbodem.
Wijnbouw
Bij Pertois-Moriset wordt nagenoeg biologisch gewerkt: als de jaren het toelaten, wordt er geen chemische input aan de wijnstok toegevoegd. De meeste wijngaarden zijn met gras begroeid of geploegd.
Vinificatie
Handmatige oogst, hele trossen. Fermentatie op lage temperatuur ca. 18o. De malolactische omzetting wordt niet tegengehouden. Dit maakt dat sommige vaten en tanks wel malo ondergaan en sommige niet. Na de vergisting blijft de wijn ca. 9 maanden op de lies in RVS tanks. Na botteling heeft deze wijn 24 maanden maanden ‘sur lattes’ gelegen. Dosage ca 2 gr/ltr, oftewel brut nature
Temperatuur en houdbaarheid
Schenken rond 10°-12°
Langer dan 10 jaar.
Omschrijving
Jong nog, iets onstuimig. Mineraal en intens, zal zich nog ontwikkelen.
Bijzonderheden
Pertois-Moriset heeft sinds 2 jaar een eigen model fles: een wat dikkere fles dan de klassieke champagne fles. Door de kwaliteit en door de opvallende nieuwe fles is de vraag zo toegenomen dat we op de rem moeten trappen qua verkoop vwb de basis cuvee, want ook de wijn in de nieuwe flessen moet wel voldoende tijd ‘sur lattes’ kunnen liggen.