Beaujolais met bite! ****(*) in Perswijn Lees meer
****(*) in Perswijn!
Het domaine wordt geleid door Antoine Sunier. Zijn broer Junien was al eerder begonnen in de Beaujolais en Antoine werkte toen nog in de Tech industrie, maar in de vakanties bij zijn broer in de wijngaarden. Uiteindelijk is ook Antoine door het wijnmakers virus besmet. Zijn broer heeft hem kunnen helpen met de sleectie van de juiste wijngaarden. In 2014 had Antoine zijn eerste oogst te pakken. Hij werkt dus volledig natuurlijk, en hij kiest dus wel voor een maceration semi-carbonique, omdat volledige carbonique alleen maar fruit geeft en daaarmee het terroir verbergt.
De hele trossen gaan dan na de oogst in een afgesloten tank. De zogenaamde maceration semi-carbonique: door de afgesloten tank, en de gebarste druiven start de vergisting. Door de koolzuurdruk die hierdoor ontstaat, start er binnen de nog niet gebarste druiven een enzymatische vergisting. Halverwege wordt de gistende most overgepompt naar een open tank, en meestal is de vergisting met 15 dagen klaar, waarna er nog geperst wordt. Dan gaat de wijn voor het grootste deel over op gebruikte houten vaten voor een maand of 8. De wijn wordt verder niet gefilterd, en er wordt alleen vlak voor botteling een minimale hoeveelheid van 25 mr/l sulfiet toegevoegd.
Wijnregio | Beaujolais - Morgon - Grand Cras |
Bodem | Toplaag van rivierafzettingen (zand en klei) en daaronder puur graniet |
Ligging | Ca 270 mrt hoog, zuidelijk gelegen |
Druivensoort(en) | Gamay Noir à Jus Blanc |
Leeftijd stokken | |
Wijnbouw | |
Oogst en opbrengst | Handmatig |
Vergisting | Spontaan, maceration semi-carbonique |
Malo (=malolactische 'vergisting') | Volledig |
Opvoeding | Ca 10 mnd op gebruikte Bourgogne vaten |
Filtering | Ongefilterd |
Totaal SO2 | Minimaal, en alleen bij de botteling |
Suikers en zuren | |
Alcohol | 12% |
Houdbaarheid | Ca 10 jr |
Schenktemperatuur | 15° |
Smaakprofiel | Rijp rood fruit, aards, mineraal, structuur en sap |
Wijn / spijs | Steak tartaar, runderhaas, |