Een Mobazillac die geen monbazillac meer mag heten.....Vincent Alexis gaat zijn eigen gang. Hoezo mag je geen chenin gebruiken? Hoezo moet er minstens 12.5% alcohol inzitten. Dan maar zonder appellation Monbazillac.....maar Vin de France.... Lees meer
Kenmerken
Druif: ca 50% chenin, 25% Sémillon, 20% Muscadelle, 5% Ondenc
Alcohol: 10.5%
Restsuiker: 200 gr/L
Zuren: 3.2 gr/L
Appellation: Vin de France
Terroir
Kalkrijke kleibodem.
Wijnbouw
Er wordt al biologisch gewerkt, maar de officiële omschakeling gaat gefaseerd en over meerdere jaren dus de komende jaren zullen ze nog in omschakeling zijn naar bio. De lage opbrengst ligt op ca. 20 Hl/Ha.
Vinificatie
Er wordt pas geoogst van medio oktober tot begin november in verschillende rondgangen om zo echt alleen de druiven te oogsten die helemaal onder invloed van de botrytis zijn ingedroogd. De botrytis (=edele rot) zorgt voor een concentratie van zuren en suikers, maar ook voor een veel hogere viscositeit van de wijn. Botrytis is afhankelijk van de weersomstandigheden in de nazomer (‘s morgens koel en vochtig, ‘s middags droog en zoning) en dit maakt ook dat niet elk jaar deze wijn gemaakt wordt. Na binnenkomst worden de druiven langzaam geperst, en wordt de most licht gekoeld. Nadien laat men de temperatuur oplopen en start de natuurlijke vergisting spontaan op basis van autochtone gisten. Door de vele suikers in de most heeft de vergisting van deze 2018 wel een (!) jaar geduurd. Belangrijk hiervoor is wel dat de selectie bij de oogst streng is. Deze hele lange vergisting door alleen autochtone gisten verloopt in verschillende fases, soms harder, soms langzamer, en zorgt voor extra diepgang. Vincent laat de gisting doorgaan totdat deze uiteindelijk vanzelf ophoudt en de wijn zo een natuurlijk evenwicht bereikt. Bij deze jaargang is de vergisting al op 10.5% gestopt (waar tenminste 12% voor de officiele AOP Monbazillac het minimum is). Dit is dus een van de redenen dat deze wijn geen Monbazillac mag heten. De andere reden is het gebruik van 50% chenin. Dit is namelijk geen druivensoort die in Monbazillac is toegestaan. De reden voor het gebruik van chenin is dat dit een druif is die het ook goed doet met bortytis, maar die ook van nature wat hogere zuren produceeert.
Aan het einde wordt de wijn gekoeld, en licht gefilterd en daarna met toevoeging van heel weinig (total SO2 = 20mg/l) sulfiet stabiel gemaakt. Dit laatste is echt uniek, als je weet dat voor dit soort wijnen 20x zoveel sulfiet is toegestaan.
Temperatuur en houdbaarheid
Schenken rond 10°
Blijft goed op dronk tot wel 25 jaar
Omschrijving
Honing, gekonfijt fruit, caramel, dik en mondvullend, en met een mooie zoet/zuur balans waardoor deze zoete wijn verteerbaar en spannend blijft.
Bijzonderheden
Bij Chateau Barouillet staat sinds een paar jaar Vincent Alexis aan het roer als 3e generatie. Ze bewerken een totaal van 45 ha, waarvan een flink deel Monbazillac. Onder zijn leiding zijn ze volledig om naar biodynamische vinificatie, waarbij alleen nog natuurlijke gisten worden gebruikt. Hij staat nu al te boek als een voortrekker in de Bergerac, waar men toch een beetje moet afrekenen met het idee van bulkwijngebied. Vandaar ook de kreet “French Wine is not Dead” op de etiketten. In de Revue du Vin de France kreeg dan ook al een Coup de Coeur een paar jaar geleden.
Wijnregio | Sud-Ouest - Bergerac |
Bodem | Kalksteen met klei |
Ligging | |
Druivensoort(en) | 50% Chenin, 25% Semillon, 20% Muscadelle, 5% Ondenc |
Leeftijd stokken | |
Wijnbouw | |
Oogst en opbrengst | Handmatige oogst van alleen druiven met bortytis (=edelrot), ca 20 hl/ha |
Vergisting | Spontaan, ca 12 mnd op tank en amfora |
Malo (=malolactische 'vergisting') | |
Opvoeding | |
Filtering | Licht gefilterd (om gisting op de fles te voorkomen) |
Totaal SO2 | Ca 40 mg/l |
Suikers en zuren | |
Alcohol | 10.5% |
Houdbaarheid | Zeker 20 jr |
Schenktemperatuur | Tussen 8° - 14° (afhankelijk van inzet) |
Smaakprofiel | Honing, gekonfijt fruit, abrikoos |
Wijn / spijs | Bij foie gras, eend met sinaasappel, blauwe kaas, tarte tatin |