Ouderwets dikke witte wijn, maar dan toch ook weer die spanning erin! Lees meer
Kenmerken
Druif: 34% sauvignon, 33`% marsanne en 33% viognier
Alcohol: 14%
Appellation: AOP Coteaux du Languedoc
Terroir
Kalkrijke kleibodem, mediterraan klimaat
Wijnbouw
Al sinds 1985 worden de wijngaarden volgens biologische methoden bewerkt. De stokken zijn gemiddeld 20 jaar oud. De opbrengst is beperkt met ca 35 Hl/Ha.
Vinificatie
Druiven worden machinaal oogst, en volledig ontsteeld. De eerste klaring (=débourbage) wordt bij lage temperatuur uitgevoerd. De vergisting vindt plaats op RVS tanks en de opvoeding ‘sur lie’ vindt plaats in eiken barriques van nieuw (!) hout. Na circa 6-8 maanden op vat wordt de wijn gebotteld.
Temperatuur en houdbaarheid
Schenken rond 11°-13°
Blijft goed tot 8 jaar
Omschrijving
Subtiele aroma's van vanille en vers fruit (perzik, peer). Gegrilde noten, een vleugje honing en rondeur, maar ook mineralen en stevige zuren. Volle, maar vooral strakdroge afdronk.
Bijzonderheden
Bij Domaine de Petit Roubié wordt al sinds 1985(!) volledig biologisch gewerkt. Er worden vooral cépage wijnen onder appellation IGP Hérault gemaakt, maar ook enkele blends en ook een hele mooie Picpoul. Kenmerk in de stijl van de wijnen is dat ze ondanks de vele zonuren en de warmte een goede balans hebben van rijpe tonen en frisse zuren. En soms besluit wijnmaker Olivier Azan tot iets geks en gaat hij een wijn opvoeden op Amerikaans eiken….
Wijnregio | Languedoc - Hérault |
Bodem | Kalkachtige kleibodem |
Ligging | Bovenhelling van de Etang de Thau |
Druivensoort(en) | Sauvignon (34%), Marsanne (33%), Viognier (33%) |
Leeftijd stokken | Ca 20 jr |
Wijnbouw | Biologisch |
Oogst en opbrengst | Machinale oogst, ca 40 hl/ha |
Vergisting | Geselecteerde gisten, houten vaten |
Malo (=malolactische 'vergisting') | Geen malo |
Opvoeding | 6 mnd op barriques |
Filtering | Gefilterd (kruisstroomfilter) |
Totaal SO2 | Tussen 60 - 100 mg/l |
Suikers en zuren | <2 gr/l suiker |
Alcohol | Tussen 11,5° - 13,5° |
Houdbaarheid | Ca 8 jr |
Schenktemperatuur | 13° |
Smaakprofiel | Citrus, vanille, caramel, oxidatief |
Wijn / spijs | Hele kip met citroen en knoflook van de bbq |