Domaine Ostertag
Domaine Ostertag staat al jaren aan de top. In de Revue du Vin de France krijgen ze ook al jaren 3/3 sterren, en toeval of niet bij Ostertag wordt ook al sinds de jaren 90 biodynamisch gewerkt. Het is een voorrecht om deze wijnen nu naar Nederland te kunnen halen, en samen te werken met Arthur Ostertag die sinds enkele jaren het domaine leidt.
Wat zo bijzonder is aan Ostertag, is dat de wijnen die al jaren min of meer op dezelfde manier worden gemaakt, eigenlijk een hele moderne stijl laten zien. Het zijn droge wijnen met veel spanning, goede zuren structuur en mineraliteit. En dat is ook precies waarom de wijnen zo goed in ons assortiment passen.
Het is een familie domein van 15 hectare, verdeeld over meer dan 80(!) kleine percelen wijnstokken, die allemaal met dezelfde filosofie worden bewerkt, in 5 verschillende dorpen: Epfig (65%), Nothalten (27%), Itterswiller (3%), Ribeauvillé (4%) en Albé (1%).
- Handmatig werk voor de meeste taken gedurende het hele jaar
- Biodynamische landbouw van het hele domein sinds 1997.
- Werk aangepast aan de individualiteit van elk perceel
- Herintroductie van het ploegen van paarden in steile / dicht aangeplante wijngaarden en jonge wijnstokken
- Respect voor het leven in en rond de wijngaarden in een constructieve samenwerking met de natuur
- Uitsluitend met de hand plukken en sorteren; lang en zacht persen met de hele trossen
- Zachte en voorzichtige wijnbereiding, met respect voor de natuurlijke cycli van de wijn
- Lange fermentaties met de inheemse gisten en lange rijping op de droesem
- Droge wijnen, behalve de Gewurztraminers en Vins de Temps
- Roestvrij staal voor de aromatische soorten (riesling, sylvaner, gewurztraminer, muscat)
- Barriques (228L) voor de Pinots (volledige gisting en veroudering in eiken voor pinot blanc en gris)
- Een klein deel ook in betonnen ei en aardewerken pot
Het domaine staat ook bekend om de geweldige etiketten, die door de moeder van Arthur zijn ontworpen.