Kneiterdikke Pinot Noir met heel veel potentieel! Lees meer
Kenmerken
Druif: 100% Pinot Noir
Alcohol: 13.5%
Appellation: AC Alsace
Terroir
Fronholz is de historische wijngaard van het dorp Epfig (waar Ostertag is gevestigd). Een niet te steile helling op het zuiden gelegen aan de bovenkant (riesling aanplant) en lager op de helling wordt het steiler naar het zuid-westen, wat je in de Elzas zelden tegenkomt. In totaal 4 Ha aanplant. Een relatief koeler en winderig micro klimaat. De bodem is aan de onderkant van de helling is wat dikker en bevat vooral klei en mergel
Wijnbouw
Al sinds 1997 wordt er biodynamisch gewerkt. De stokken zijn zo’n 45 jaar oud. De opbrengsten van de pinot noir liggen afhankelijk van het jaar tussen 15 en 30 HL / ha.
Vinificatie
Druiven worden met de hand oogst. Eerst zo’n 12 dagen inweking met 20% hele trossen en 80% ontsteeld, vergisting op RVS tank. Daarna wordt de wijn overgstoken in gebruikte barriques, waar hij zeker een jaar in blijft. De wijn wordt ongefilterd en zonder SO2 gebotteld.
Temperatuur en houdbaarheid
Schenken rond 16º
Blijft goed tot wel 20 jaar
Omschrijving
Intense druk, rijk, maar zeker niet te rijp, eerder dik, droog, vettig, rijpe framboos, tannines, structuur en mineraliteit.
Bijzonderheden
Sinds 2019 mogen we werken met dit gerenommeerde domaine. Domaine Ostertag is al sinds jaar en dag een van de voortrekkers in de Elzas, zowel voor de biodynamische manier van werken, als voor de kwaliteit van de wijnen. Andre Ostertag heeft dit familie domaine tot grote hoogte gebracht, en zijn zoon Arthur maakt inmiddels sinds enkele jaren de wijnen. De stijl is gelijk gebleven: droge en loepzuivere wijnen. De gezonde stokken zorgen voor gezonde en perfect rijpe druiven en wijnen met veel concentratie en spanning. En precies dat Elzas wijnen moeten brengen. Bij Ostertag worden alle pinot druiven op gebruikte barriques vergist en opgevoed: meer contact met de lies en meer zuurstof. Dit komt de complexiteit ten goede. De A360P Muenchberg Grand Cru Pinot Gris is wereldvermaard, maar ook de Zellberg Pinot Gris en deze Pinot Blanc Les Jardins zijn pracht voorbeelden van deze manier van werken. Een van de meest ervaren sommeliers in NL schreef het onlangs nog: “Ostertag is de koning van de pinot gris”.