Fris en verkwikkend....de perfecte aperitief champagne! Lees meer
Kenmerken
Druif: 50% pinot meunier, 40% pinot noir, 10% chardonnay (1er Cru Cumieres)
Alcohol: 12,5%
Dosage: 5 gr/l (kan wisselen, want de dosage wordt per batch opnieuw door blind te proeven bepaald)
Appellation: Champagne
Terroir
Cumières ligt op de rechter oever van de Marne. De wijngaarden in deze gemeente liggen op het zuiden in een komvorm, waardoor de zoninstraling optimaal is, en de druiven in dit dorp optimaal rijpen. De bodem bevat wat meer klei, en is wat zwaarder, waardoor ook met name de pinot noir het hier heel goed doet. Vrijwel elk jaar is Cumieres het eerste dorp in de Champagne waar geoogst mag worden.
Wijnbouw
De stokken zijn rond de 20 jaar. De wijngaarden worden volgens de ‘lutte raisonnée’ bewerkt, maar in de praktijk gebruikt JB eigenlijk helemaal geen pesticiden of andere chemicalien. De bodem wordt geploegd.
Vinificatie
Handmatige oogst, hele trossen. De druiven van de beste percelen worden geselecteerd voor de verschillende vintage champagnes. De exacte assemblage wisselt jaarlijks iets, maar altijd gedomineerd door pinot meunier en pinot noir. De wijn wordt volledig vergist en opgevoed op temperatuur gecontroleerde stalen tanks met een emaille binnenkant. De malolactische vergisting wordt standaard geblokkeerd, waardoor de frisse appelzuren in de wijn behouden blijven. Hierdoor blijven de champagnes van Geoffroy ook na lange tijd heel fris en verfijnd, en kunnen ze sowieso goed ouderen. Na botteling heeft deze wijn ongeveer 3 jaar ‘sur lattes’ gelegen.
Temperatuur en houdbaarheid
Schenken rond 8°-10°
Blijft ca 8 jaar goed
Omschrijving
Heerlijk fris en expressief, met tonen van granny smith en ook wat rijper fruit en de geur van brioche. In de mond verfijnde zuren van begin tot eind, met wat vanille tonen en appelcompote. Super frisse en lange afdronk.
Bijzonderheden
Jean-Baptiste is echt een bevlogen wijnmaker, en hij staat bekend al een van de allerbeste growers. Hij beheerst alles: van de bodembewerking tot aan de chemische analyse van zijn wijnen. En hij maakt ook al seen van de weinige producenten geweldige stille rode wijnen! De afbeelding bovenaan is van het pand dat hij een aantal jaren geleden heeft gekocht van een cooperatie. Omdat dit pand verschillende verdiepingen kent, hoeft JB geen pomp te gebruiken om de most en wijnen over te brengen naar een ander vat: alles gaat op de zwaartrekracht. Bovendien kan hij hier weer alles op 1 locatie doen, terwijl hij voorheen zijn wijnen maakte op 3 verschillende locaties in Cumières. Hij heeft 14 hectare in bezit en produceert jaarlijks ca. 130.000 flessen.
Deze cuvee Expression is ook geselecteerd door restaurant Pure C** als de huis champagne...in een speciale exclusieve uitvoering uiteraard!