De beste mousserende wijnen van Griekse bodem worden gemaakt door een Nederlandse wijnmaker met Griekse roots. Samen met zijn vrouw Annette maakt Laurens mousserende wijnen van heel hoog niveau, en dat vind ik niet alleen, maar ook bijv. Jancis Robinson! Lees meer
De Brut Cuvee Speciale van Domaine Karanika wordt beschreven als een mousserende wijn van wereldklasse en krijgt lovende recensies van champagne-experts. Hij bevestigt eenvoudigweg elk jaar het unieke karakter van het Amyntaio-terroir voor mousserende wijnen.
Laurens Hartman wilde graag wijn gaan maken. Als je dan Griekse roots hebt, dan ga je dus in Griekenland kijken. Maar als je eigenlijk het liefst mousserende wijn wil maken, dan moet je echt op zoek naar het perfecte terroir. En dat hebben ze gevonden helemaal in het Noorden van Griekenland, en dan ook nog eens op een hoogvlakte op ca 650 mtr boven zee niveau!
Rozegeel in het glas, prachtige fijne mousse. De neus onthult iets licht zoutigs, met frisse zuren, wit en rood fruit en rozen, die worden vergezeld door de smaak van vers geoogste aardbeien. Super verkwikkend, zuiver en droog. Het ideale aperitief, zeker in de zomer!
Wijnregio | Griekenland / Macedonië / Amyntaio |
Bodem | Zand en klei |
Ligging | Op ca 650 mtr hoogte, semi-continentaal klimaat met koude natte winters, en warme zomers met koele nachten |
Druivensoort(en) | 90% xinomavro, 10% assyrtiko |
Leeftijd stokken | |
Wijnbouw | Biologisch, ca 10000 stokken per hectare |
Oogst en opbrengst | Handmatig, ca 70 hl/ha |
Vergisting | Spontane alcoholische vergisting |
Malo (=malolactische 'vergisting') | |
Opvoeding | 12 tot 24 mnd 'sur lattes' |
Filtering | Geen filtering |
Totaal SO2 | Heel lage doseringen worden gebruikt. In de fles 0.8 mg/l aan vrije zwaveldioxide |
Suikers en zuren | Ph waarde 2.83 (hoe lager hoe zuurde), 2 gr/l suiker |
Alcohol | 11.5% |
Houdbaarheid | 6 tot 8 jaar |
Schenktemperatuur | 10°-12° |
Smaakprofiel | Verkwikkend, frisse zuren, rood fruit, tikje structuur |
Wijn / spijs |