Supergave chardonnay....houdt het midden tussen de frisheid van Bourgogne, en de dikte van Californië. Lees meer
Kenmerken
Druif: 100% Chardonnay
Herkomst: Pfalz
- Alcohol: 13%
- Suiker: 3.8 gr/l
- Zuren: 6.3 gr/l
Terroir
Kleibodem met veel kalk. Een relatief zware en vochtige bodem met een hoog gehalte aan kalk. Kalkmergel is een sedimentair gesteente waarbij zowel klei als kalk tegelijk zijn afgezet.
Wijnbouw
Het onderhoud wijngaarden gebeurt biologisch. Dubbele Guyot snoei of op z’n Duits: ‘Flachbogen’. Tijdens het groeiseizoen wordt ook de groene oogst toegepast, waarbij de helft van de trossen worden verwijderd, waardoor de concentratie van de overblijvende trossen toeneemt. Rondom de druiventrossen wordt er gesnoeid, zodat de druiven makkelijker drogen door wind en zon. De wijngaarden worden volledig handmatig bewerkt, en alle druiven worden met de hand geoogst waarbij een strenge selectie plaatsvindt.
Vinificatie
De druiven gaan in een tank en blijven ca 6 uur inweken, voordat er geperst wordt. Persen gaat pneumatisch en heel voorzichtig; 1 persing duurt circa 5 uur. Vergisting en opvoeding vinden plaats in zgn. ‘tonneaux’: 500l vaten van Frans eikenhout, hiervan is een deel ook nieuw hout. Vervolgens blijft de wijn ca. 10 maanden op de gistresten, en wordt er geen batonnage gedaan, want de wijn heeft vulling genoeg van zichzelf.
Temperatuur en houdbaarheid
Serveertemperatuur rond 9°-10°
Blijft goed tot ca. 8 jaar
Omschrijving
Volle wijn met in aroma al perzik, vanille en fraicheur. Fijne zuren, citrus, rijp steenfruit, en ook weer een vleugje vanille. Een zacht rond mongevoel, met een lange afronk met veel spanning.
Bijzonderheden
Weingut Theo Minges ligt in de gemeente Flemlingen in het zuidelijke deel van de Pfalz. Theo staat al aan het roer vanaf eind jaren 70, maar inmiddels heeft oudste dochter Regine zich ook gemeld. Zij heeft haar opleiding in Geisenheim afgerond, en zij brengt als jonge generatie weer de nodige vernieuwing in het bedrijf. Sinds een paar jaar wordt er biologisch gewerkt, en inmiddels wordt er ook volop geexperimenteerd richting natuurwijnen (en dus met minder interventies). De invloed van Regine zal de komende jaren steeds groter worden, en dat is mooi want zij heeft er kijk op, en een absolute liefde voor de wijn. Het bedrijf maakt wijn van ca 25 hectare, maar maakt daarvan meer dan 50-60 verschillende cuvees (niet allemaal elk jaar, maar toch). Sinds jaar en dag scoren de wijnen van Minges hoog, en bij Eichelman worden ze dan ook met **** gewaardeerd.