Blanc de Blancs Extra Brut
Van deze champagne ga je rechtop zitten.....puur en mineraal.....aperitief op niveau! Lees meer
Kenmerken
Druif: 100% Chardonnay (Grand Cru Chouilly)
Alcohol: 12,5%
Appellation: Champagne
Terroir
Chouilly kent een bijzonder terroir. De bodem bestaat net als vrijwel overal op de Côte des Blancs uit pure kalk met een dunne toplaag. Het verschil zit in de ligging, want Chouilly is het enige dorp op de Côte des Blancs met vooral hellingen met een noordelijke ligging. Hierdoor hebben de druiven doorgaans net 10 dagen langer nodig om echt rijp te worden, maar door die extra dagen bouwen de druiven ook iets meer zuur af, waardoor een mooie balans ontstaat in de wijn die daardoor op jongere leeftijd al toegankelijk is dan veel andere wijnen uit het zelfde gebied.
Wijnbouw
De stokken zijn rond de 30 jaar. De wijngaarden worden volgens de ‘lutte raisonnée’ bewerkt, maar op verschillende percelen wordt ook steeds meer volledig biologisch gewerkt. Er wordt meer en meer geploegd, en er wordt klaver ingezaaid tussen de rijen wijnstokken, hiermee wordt voorkomen dat de bodem wegspoelt, maar vooral is de klaver een plant die stikstof toevoegt aan de bodem in plaats van onttrekt.
Vinificatie
Handmatige oogst, hele trossen, afkomstig van de grand cru hellingen in Chouilly, waarbij elk jaar een selectie wordt gemaakt van de druiven voor de Extra Brut, want die rijpt langer en daarom moeten de druiven een nog betere kwaliteit hebben dan normal. Directe persing met pneumatische pers. 100% cuvée, met als basis oogstjaar 2008, aangevuld met reserve wijnen. Fermentatie op lage temperatuur ca. 18o. Het sap wordt per perceel gevinifieerd, en later geassembleerd. Na botteling heeft deze wijn tenminste 60 maanden ‘sur lattes’ gelegen. Dosage 3.1 gr/ltr. Alle handelingen worden uitgebreid getest en geproefd met de hele familie.
Temperatuur en houdbaarheid
Schenken rond 9° - 10º
Tenminste 8 jaar.
Omschrijving
Stenig, ziltig, citrus, vleugje jasmijn en super intens. Heel puur en zuiver. Strak en beendroog.
Bijzonderheden
Legras & Haas is een champagne huis in Chouilly. De familie bezit ruim 37 hectare aan wijngaarden, waarvan een groot deel de grand cru status bezit. Toch produceren ze op jaarbasis maar maximaal 120.000 flessen. Een groot deel van de oogst verkopen ze nu nog aan de grote champagne huizen. Het is vooral chardonnay wat de klok slaat. De stijl van de champagnes van Legras & Haas is ‘clean’, ‘crisp’ en elegant. Het doel is om in de toekomst steeds meer zelf te gaan produceren met behoud van kwaliteit. Het is een klein huis, maar wel een waar we nog veel van gaan horen. Dat ze ambitie hebben, blijkt wel uit het feit dat als ze de kans krijgen af en toe nog wijngaarden bij kopen.