Soepel, sappig en rijp....de perfecte kennismaking met natuurwijn! Lees meer
Kenmerken
Druif: ca 25% cabernet sauvignon, 25% malbec, 25% merlot, 25% cabernet franc
Alcohol: 14.5%
Appellation: AOP Bergerac
Terroir
Kalkrijke kleibodem.
Wijnbouw
De wijngaarden worden biologisch gewerkt sinds 2013. Druiven voor deze ‘basiswijn’ worden machinaal geoogst. De opbrengst ligt rond de 45 Hl/Ha.
Vinificatie
Er wordt bij een zo fris mogelijke temperatuur geoogst met oog op fruit en frisheid. Dit was ook zeker nodig voor de rijpe jaargang 2018. De oogst wordt volledig ontsteeld, na lichte kneuzing volgt een lange koude inweking van 8 dagen bij 8° tot 10°. Vervolgens laten ze de temperatuur oplopen en start de vergisting spontaan op basis van autochtone gisten. Tijdens de vergisting past men pigeage toe voor een goede extractie. Na de vergisting is nog sprake van een schilweking bij een temperatuur van ca 27° voor meer vettigheid en structuur in de wijn. De persing is betrekkelijk zacht, waardoor de tannines heel soepel zijn. Vervolgens wordt de wijn 10 maanden in RVS opgevoed (zonder sulfiet) en daarna wordt de wijn gebotteld zonder stabilisatie, collage of filtering. Er is aan deze wijn geen sulfiet toegevoegd. Natuurlijker wordt het niet!
Temperatuur en houdbaarheid
Schenken rond 15°-16°
Blijft goed op dronk tot wel 6 jaar
Omschrijving
Materie en sappigheid, energiek, veel rijp rood en zwart fruit. Tonen van hooi, en zoethoud, zwarte bessen en pruim. 2018 is een rijp jaar, die de wijn wat zwoeler maakt. Veel smaak en mondvullend. Sappige wijn met soepele tannines. Perfect om wijndrinkers kennis te laten maken met natuurwijn.
Bijzonderheden
Bij Chateau Barouillet staat sinds een paar jaar Vincent Alexis aan het roer als 3e generatie. Ze bewerken een totaal van 45 ha, waarvan een flink deel Monbazillac. Onder zijn leiding zijn ze volledig om naar biodynamische vinificatie, waarbij alleen nog natuurlijke gisten worden gebruikt. Hij staat nu al te boek als een voortrekker in de Bergerac, waar men toch een beetje moet afrekenen met het idee van bulkwijngebied. Vandaar ook de kreet “French Wine is not Dead” op de etiketten. In de Revue du Vin de France kreeg hij in 2013 dan ook een Coup de Coeur.